Cafea varsata pe o Filco? No problem!

Please note that this is written in Romanian.

 

Pe la inceputul anului imi cumparasem un CM Storm QFR Red. Tastatura superba, totusi a trebuit s-o duc in service, am fost unul din “norocosii” care a prins un lot cu probleme. Mai precis dupa ceva vreme ( destul de repede, parca 2 luni) incepea sa nu mai functioneze tasta stanga Alt. Toate bune si frumoase, cei de la PCG mi-au schimbat-o pe garantie.

Intre timp, am avut un drum pana in Anglia si m-am decis sa iau un Filco pe switch-uri Blue.  Asa ca vorbesc cu un amic de acolo, daca tot ajungeam in UK, n-avea rost s-o comand din tara ca sa mai platesc in plus 15 GBP sau cat era transportul.

Dupa vreo luna, adormit ca de obicei dimineata, am reusit sa vars o cana de cafea pe noua si frumoasa mea Filco Majestouch-2 :)). Bine ca cafeaua nu era fierbinte.  Insa cafeaua intrase peste tot. Mai bine de 10 switch-uri balteau de cafea, nici macar nu mai functionau. Si totusi acum tastatura merge bine merci.

Deci ce e de facut in astfel de cazuri? Ei bine, tastatura are nevoie de o baie :)). Apa nu este cea mai mare problema pentru circuite, ci alte ingrediente, care pot coroda circuitele, gen zaharul din sucuri sau , unul din cele mai grave, cafeaua, care am inteles ca are o pasiune nebuna pentru asa ceva.  Cum spuneam cafeaua intrase in toata tastatura, chiar si in switch-uri.

Am dat repede fuga la un service auto care e aproape de mine, luat 2 litri de apa distilata. Desfacut toata tastaura, pana am ramas cu placa de baza in mana si am facut o baie consistenta cu apa distilata.  Cea distilata e cea mai buna, pentru ca nu contine minerale care se pot depune pe circuite. Daca chiar nu aveti apa distilata la indemana, folositi apa de la robinet – cea imbuteliata are un continut mai ridicat de minerale( gen calciu) si este posibil sa se depuna cate ceva in timp ce spalati tastatura. Oricum, sunt mai bine ceva minerale decat zaharul sau particulele de cafea, care fac prapad.

Dupa ce am spalat ( efectiv am SPALAT) placa de baza , bagand la greu si prin switch-uri ( atentie, si dupa spalare unele switch-uri  or sa dea impresia ca nu merg, stati calmi, isi revin dupa ce se usuca), am pus toate componentele la uscat. In 2 zile am asamblat tastatura la loc si merge perfect si in ziua de azi.

Din pacate, nu mai am pozele din timpul operatiunii, singura care am gasit-o e cand deja eram la faza de re-asamblare.

20130520_114725

Concluzia finala: ati varsat ceva pe o tastatura mecanica, bagati repede la spalat. Nu lasati sa se usuce ce ati varsat pe ea, posibil sa n-o mai recuperati deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.